June 6, 2010

facebook bahasa melayu


hari ini, biasa. duduk di rumah. tiada ke mana. maaf wan. tak dapat ke kenduri kawen abang kau. nanti kau kawen je la aku datang. haha.

internet, tv, internet, tv. dari tadi itu je aku buat.

aku terjumpa satu blog. apa ntah. tak amik port sapa punya blog. aku rasa tu entri berbula-bulan sudah.

isi penting: pasal facebook kawannya yang berbahasa melayu. kalau tak tahu, facebook kamu2 sekalian boleh di-bahasa melayu-kan. aku tak reti la buat tutorial sini. cuba tengok, cari sendiri.

katanya, nampak bodoh bila fb dimelayukan. kelakar. ntah ape2. tak perlu la dimelayukan.

fb aku berbahasa melayu. aku suka bahasa melayu, walau hebat mana bahasa inggeris itu. pernah aku dikatakan bodoh, tak paham bahasa inggeris sampai perlu2 translate fb. aku tak kisah orang mau judge aku macam mana. first impression tak bagi erti apa-apa. sebab yang kenal aku, tahu aku, nanti faham la aku macam mana.

*yang kata aku bodoh inggeris tu, ingat lagi tak masa jumpa brother2 dari australia kat bukit bintang? siape yang tergagap2? siapa?

*^_^

memang aku pun gelak jugak, bila di-translate, ada kelakarnya. aku pun gelak. tapi rasanya tak perlu kata apa-apa. nak enjoy fb, bukan ikut bahasa pun. coret2 kat wall orang, comment pun, kau tulis melayu gak kan? 

cuba try translate,,first time mesti gelak. tapi sebenarnya, kau dapat vocab baru tau. haha.

3 comments:

noor afzan said...

haha..ye ker?
tapi macam mana nak translate?

mr kay said...

erm, check account settings, ada setting untuk language.

deterjen laundry said...

usaha laundry , bisnis laundry , deterjen laundry , waralaba laundry , franchise laundry , softener laundry , pewangi laundry