May 23, 2017

buttercup

setiap kali menjelang Ramadhan, masing-masing akan buat persiapan masing-masing.

tahun ni, adalah Ramadhan pertama aku bersama isteri. lain macam sikit la tahun ni punya persiapan. aku dah lama dah raya pakai baju Melayu ulang-ulang ni. tahun ni, raya pertama, kita bagi meriah sikit.

selain dari bab nak cari baju raya ni, kami juga sibuk buat persiapan nak buat biskut raya apa tahun ni. haha. maklum la sepanjang puasa ni aku menganggur. masuk kerja tempat baru lepas raya. jadi aku la kena buat. tapi tak ada masalah sebab tahun-tahun sebelum ni pun aku selalu tolong mama kat dapur.

dalam persiapan fikir pasal resepi biskut raya ni, wife aku memang power bab preparation. bab survei harga bahan-bahan ni, memang dia power. barang utama yang memang kami selalu survei bila pergi pasaraya atau kedai bahan-bahan kek, ialah BUTTERCUP.



kenapa BUTTERCUP? sebab memang dah biasa guna sejak dari kecik. memang mama pun kata buat apa pun guna BUTTERCUP memang jadi elok. kalau buat kek, memang dia jadi gebu gitu. haha.

mama punya extreme pasal BUTTERCUP ni, sampaikan dia kata ada beza tau BUTTERCUP yang ketul tu (ada saiz 250g atau 500g) dengan yang dalam tin atau tong 1.5 kg tu. tak tau la apa beza dia tapi mama kata kalau buat kek, ada beza. gebu dia tak sama. tu mama la kata. tapi kami tiga beradik hero termasuk la abah, tak tau nak detect beza apa. haha.

harga barang sekarang memang mahal. jadi masing-masing kenalah jadi pengguna yang bijak. kalau nasib baik, dapat la cari barang-barang murah.

kalau biskut raya sedap, sapa nak order boleh pm tepi. haha. 

May 16, 2017

Fenomena Fattah Amin beterusan

Fenomena Fattah Amin ni makin menjadi-jadi. tak tau la kenapa sampai boleh jadi yang paling popular. buku tak best pun jadi paling popular. adui.

tapi sebenarnya, tak salah. sebab memang kategori paling popular. bukan terbaik. popular, tak semestinya baik. itu je.


April 4, 2017

hilang seri

blog dah berhabuk dah.

uhuk uhuk.. nanti la bersih.

*

adalah sangat bahaya bila kita pergi kerja dengan moral yang sangat rendah, dan tanpa ada sebarang motivasi. bahaya. sebab makan gaji buta. masuk kerja, sampai je, terus touch in, dan duduk buat kerja seperti robot.

aku rindukan zaman masa aku rasa semangat nak belajar dan semangat nak improve itu dan ini dalam syarikat. kalau dulu, asal ada meeting je, mesti berharapa sangat dapat join sebab ada rasa nak involve dengan update dalam syarikat. dan zaman dulu, muka ini la yang selalu kena buat itu ini sebab suka sangat bagi idea macam-macam.

sekarang, lagi suka kalau tak dipanggil masuk meeting. lagi suka kalau kurang penglibatan dengan management. lagi suka buat kerja sendiri dan siapkan kerja yang diberi saja. bila hati dah rasa tak ngam dengan management, macam ni la rasanya.

harapnya akan ada la angin perubahan suapaya aku kembali enjoy dan passionate dengan kerjaya aku.

*so far, tak ada tanda-tanda nak pindah duduk dengan isteri ni. adoii.. doakan kami lebih kuat hadapi semua ini. amiinnn..

February 22, 2017

renew roadtax dengan mudah

disclaimer: pos yang sama aku guna kat fb. sebab aku dah lama tak tulis kat sini dan tak sempat2 nak tulis. sekarang aku ada buat servis roadtax. jadi yang baca kat sini pun boleh renew jugak dengan aku. servis seluruh Malaysia.

PROSEDUR TUNTUTAN CERMIN KERETA
Ada yang bertanya jadi kita share. Biasanya, dalam polisi, kena tengok jumlah korang bayar untuk cermin (Bagi yang ada add up untuk cermin la). Biasanya, jumlah yang korang bayar untuk insurans tu adalah 15 peratus dari jumlah yang diinsuranskan.
Contoh, kalau cermin kereta Persona, biasa nilai cermin pasaran adalah rm800. Jadi jumlah yang korang kena bayar, ialah cuma rm120 saja. Ok faham dah bab bayaran cermin?
Ok ni bila nak claim pulak. Benda yang korang perlu ada:
-Polisi Comprehensive yang masih sah untuk kereta tersebut.
-Salinan fotostat kad pendaftaran kereta (depan dan belakang) dengan stamp tarikh perbaharuan. Sekiranya anda memperbaharui cukai jalan melalui MyEG online, sertakan resit tersebut.
-Salinan fotostat IC dan lesan bagi pemilik kereta (Insured).
-Salinan fotostat IC dan lesan bagi pemandu, jika pemandu dan pemilik kereta adalah bukan orang yang sama.
-Laporan polis jika ada.
Soalan lain. Kalau korang punya insurans cermin contoh la rm800 yang dicover, dan korang repair cermin, baru bayar rm400, jadi korang masih ada baki rm400 untuk claim pada tahun itu.
tak clear, roger je. nak renew atau apa-apa soalan, pm je atau terus whatsapp ke 013-3395937.

January 21, 2017

Jdt Vs Kedah

tak tengok whole game. tapi sebabkan blog lama tak update, dan tak ada idea nak tulis apa, so aku jadikan game semalam sebab modal menulis.

1. Setup, promo, template liga super tahun ni oleh media prima ada improvement, walaupun ada yang kata tiru EPL punya yang tahun lama2 dulu.
2. Game menarik. balance. tapi banyak sondol menyodol. haha
3. Commentator. Yang ni tak improve lagi. Time kedah sepak gol penalti yang terakhir dan masuk, dah menang pun, nada commentator ni sama je. macam belum start penalti. Kalau la aku pergi dapur, pastu gol, aku tak dapat detect langsung yang dah gol ataupun dah habis dah game. kalau EPL atau liga lain, tak pun zaman astro arena, time mana2 team gol, mesti commentator akan excited, paling tidak pun lantang sikit la suara tu. aku yang kalau time tu ada kat dapur pun akan berlari balik ke ruang tamu nak tengok replay.
4. Tak ada kelibat tmj masa bagi hadiah. ini pada aku tak sporting la. aku harapkan tmj ada atas stage bagi hadiah, show respect pada team pelawat yang menang. 
5. harap jangan Johor Southern Tigers keluar statement merepek2. 

jangan kecam. aku main bedal je tulis ni. haha. harap tahun ni ada luck untuk Perak The Bos Gaurus.