May 23, 2017

buttercup

setiap kali menjelang Ramadhan, masing-masing akan buat persiapan masing-masing.

tahun ni, adalah Ramadhan pertama aku bersama isteri. lain macam sikit la tahun ni punya persiapan. aku dah lama dah raya pakai baju Melayu ulang-ulang ni. tahun ni, raya pertama, kita bagi meriah sikit.

selain dari bab nak cari baju raya ni, kami juga sibuk buat persiapan nak buat biskut raya apa tahun ni. haha. maklum la sepanjang puasa ni aku menganggur. masuk kerja tempat baru lepas raya. jadi aku la kena buat. tapi tak ada masalah sebab tahun-tahun sebelum ni pun aku selalu tolong mama kat dapur.

dalam persiapan fikir pasal resepi biskut raya ni, wife aku memang power bab preparation. bab survei harga bahan-bahan ni, memang dia power. barang utama yang memang kami selalu survei bila pergi pasaraya atau kedai bahan-bahan kek, ialah BUTTERCUP.



kenapa BUTTERCUP? sebab memang dah biasa guna sejak dari kecik. memang mama pun kata buat apa pun guna BUTTERCUP memang jadi elok. kalau buat kek, memang dia jadi gebu gitu. haha.

mama punya extreme pasal BUTTERCUP ni, sampaikan dia kata ada beza tau BUTTERCUP yang ketul tu (ada saiz 250g atau 500g) dengan yang dalam tin atau tong 1.5 kg tu. tak tau la apa beza dia tapi mama kata kalau buat kek, ada beza. gebu dia tak sama. tu mama la kata. tapi kami tiga beradik hero termasuk la abah, tak tau nak detect beza apa. haha.

harga barang sekarang memang mahal. jadi masing-masing kenalah jadi pengguna yang bijak. kalau nasib baik, dapat la cari barang-barang murah.

kalau biskut raya sedap, sapa nak order boleh pm tepi. haha. 

No comments: