April 20, 2011

jom ber-LOMO??

selamat pagi semua.

setelah bermenung selama 5 minit dan fikirkan seseorang, baru dapat ilham nak tulis pasal apa...LOMOGRAPHY!



secara generalnya, lomo ni adalah satu seni fotografi yang menggunakan kamera-kamera film analog dan manual dengan efek tersendiri yang disumbat dengan film2 tertentu untuk menghasilkan foto-foto yang unik dan lain dari kebiasaannya.menangkap objek objek kebiasaan dan menjadikannya luar biasa. i think.. :)

sejak akhir-akhir ni, semua orang macam kecoh mau ber-lomo, termasuk la kawan2 saya di facebook. ada juga yang tak tahu apa itu lomo.

lomo ni adalah gadget yang agak old skool, takde analog, takde digital. nice kan? semua guna filem, dan efek dia sangat2 cantik weh.

too bad, kalau mahu ber-lomo, kena rajin beli filem, sebab kamera dia bukan pakai memory card pun. dan satu lagi, every snap must be worthy.yela, dah kata pun guna filem, mana boleh main snap je macam kau pakai DSLR-amek gambar banyak2, kalau blur or watever, boleh padam. haha..mana boleh okey? kena ada skills jugak la.


zenit TTL.
HOLGA 120CFN.
SMENA 8M.
 
seseorang lomographer kebiasaannya ada lebih dari satu kamera kerana lain kamera lain efek serta hasilnya.
 
 
contoh efek dia..tadaaa: 




cantik kan??


insyaAllah, saya akan dapatkan jugak sebijik kamera lomo ni. dah lama pasang niat ni. huhu.

well menda ni dah lama dah menular di kalangan orang2 kita ni. saja mau cerita sikit. haha.

4 comments:

Chybee said...

nak 1 kamera lomo boleh? :D

MaYa MeiYa said...

dlu aku ade 1...tp da tatau mane kewujudan nye..gambar tu mmg klasik gler ah..haha

ann dhaniah said...

best lomo nie..tapi bajet xde la :(

misS FEeza macho ! said...

baru ade 1 ^^ insyaallah nak kumpul (: lomo