May 16, 2011

harga minyak



Malaysia
Harga Petrol : RM 2.90
Malaysia pengeluar ke-27 di dunia.

Qatar
Harga Petrol : RM 0.75
Qatar pengeluar ke-22 di dunia.

Oman
Harga Petrol : RM1.00
Oman pengeluar ke-28 di dunia.

Egypt @ Mesir
Harga Petrol : RM 1.06
Egypt pengeluar ke-29 di dunia.

Iran
Harga Petrol : RM 0.35
Iran pengeluar ke-8 di dunia..

apa alasan kerajaan pakai letak harga mahal-mahal ni?

maaf entri ada unsur politik kali ni.

9 comments:

dIb said...

quality la kot...

Abdul.Fatah.Firdaus (affah) said...

kita beli basikal. amacam?

mr kay said...

kak dib: ntah la.

fatah: boleh2. kasi exercise skali.

republic of CENDOL said...

saya juga x puas ati tol la dgn berita ni...
lepas ni nak tekan minyak semborono pown naek takowt...
nak g merayap pown ak kne pikir 2-3 puloh kali...
mau rabak poket cam ni...

Mfs said...

tgk jenis RON jugak..semakin tinggi RON, semakin tinggi harga minyak..

*Mesir = RON 82 kalau tak silap
*Msia = 95, 97
*negara-negara seperti yang disebut kat atas = tak taw/pasti

faizdz said...

my opinion lah kan.
rasanya more kepada kualiti, macam mana minyak tu kena process.teknologi yang digunakan. grading minyak tu. eventhough Malaysia pengluar ke 27, tp minyak yang dihasilkan tak sama.

ahmad syafiq al-gonzalez said...

referencing mana? sukati je ckp ditulis oleh mr kay

:P

mr kay said...

aku tak tau weh pasal quality ni. haha

butet: kau tau mana source aku kan. haha

Arm_mj said...

ce tny najib..mne dwet kte pi