July 11, 2015

random thought

kerja adalah kerja. part of your life that you spent to earn yourself, to survive. sama ada kerja tu memang bidang yang kau suka atau jauh menyimpang, antara matlamatnya adalah duit itu sendiri.

tak kisah la nak kata isu zahra tu betul ke tak. tapi aku salute sebab tu depan2 TPM.

so ini untuk kengkawan sebaya, dan pada readers or juniors aku yang ada baca ni.

untuk yang dah grad, tahniah. tapi korang baru masuk stage baru. jangan rest lama sangat. so cari la kerja. hantar resume ke sana sini. dan jangan memilih dulu. janji kerja.

adik2 perempuan yang dalam bidang aku, be strong. korang kena tough sikit kalau nak kerja dalam bidang penternakan ni. masuk farm, kerja keras sikit.

dan general advise untuk yang masih study, please be active. enjoy your university life. maksud aku, ye betul kena fokus study, tapi cuba la buat sesuatu masa tempoh 3 atau 4 taun belajar tu. join persatuan, belajar berniaga, join kawan bukak booth, belajar buat paperwork atau organize program atau event. benda2 kecik ni, masa kerja atau bukan masa kerja pun, mungkin korang akan perlukan experience tu. kalau tak perlu pun, at least korang enjoy masa belajar tu.


*adik2 aku yang struggle bab cari kerja, meh pm aku. leh sembang2.


5 comments:

Kakak Tiri Cinderella said...

Saya lepasan STPM .......................................................................................

iyliana n. said...

sy sekarang fasa baru grad jee, mmg sekarang dok sibuk hantar resume sana sini , apply kerja. Niat kat hati mmg nak rest dulu, tapi kalau terlebih rest nanti takut jugak terbabas

mr kay said...

lepasan STPM pun sama. boleh pilih, sambung atau kerja.. good luck KakakTiriCinderella.

iyliana n. amek kos apa?

Arpiiz said...

saya tinggal lagi berapa tahun je nak grad, rasa macam takut pulak nak kerja..huhuhu

iyliana n. said...

amik kos Bionindustri, stress pulak nak cari kerja time-time skrg nih ;(