March 30, 2016

diet atkins

dah lama tak tulis.

antara benda baru:

1. dah kerja balik dengan Dindings
2. dah bertunang

yang lain lebih2 kurang je la.


start isnin lepas (28 Mac 2016) aku dah mula diet Atkins - Fasa 1 - Induction.

no sugar
no carbo
no fruits,

dah tiga hari.

rutin aku sebelum ni memang banyak involve sugar intake yang tinggi, so 3 hari pertama ni aku agak struggle. tapi masih tak  cheat. dan tambahan pulak semalam aku drive jauh dari Perak ke Kluang, Johor. sebelum ni, asal travel je, aku akan siap bekal satu air mineral, satu air manis (cafein or jus) dan jajan. tapi semalam, hanyalah 2 botol mineral 500 ml je sepanjang travel. so aku ada problem sket masa memandu, so tak selaju yang sebelum ni la.

korang leh google diet atkins ni untuk info.

dan aku decide nak update progress aku kat dalam ni. sebab aku determine nak achieve target aku dengan benda ni. dan selalunya bila aku tulis, or update status pasal benda ni, aku takkan give up half way. hope so lah. haha

so diet aku:

day 1:
sarapan: telur mata sebiji
lunch: ayam goreng tepung keluaran company (sebab terbeli dah)
*lepas makan tu baru tau yang ayam goreng bertepung takboleh/tak digalakkan
dinner: daging grill + lada hitam sikit (aku potong daging tu kecik2, cukup untuk 5 suapan je)

day 2: travel dari perak ke kluang
sarapan:telur dadar
lunch: ikan keli goreng + ayam goreng seketul (sebab aku rasa takde tenaga nak drive, so makan extra)
dinner: sosej 2 ketul

day 3:
sarapan: TAK SARAPAN (air aku teguk 1 liter pagi ni)
lunch: sosej besar 2 ketul (singgah kat gerai tepi jalan)
dinner: sup ayam

baru tiga hari. aku tak nak timbang dulu berat aku. hope aku leh remain dengan diet ni.. 

7 comments:

♥ aiNa yaZiD ♥ said...

gambatte...! lg satu, cuba air perahan lemon 1/2 biji + air suam minum pagi before breakfast. It help me a lot. (^_^)

Yatie Owner said...

wow! daebak wei!!! selamat menjadi tunangan orang dan semoga diet kita berjalan lancar tau ;) wish luck for u dear :)

Nur Khairul Azizi Mohamad said...

Wow diet atkin yer... No nasi la ni yer...
anyway good luck for your diet...Nasi tak bersalah cuma segengam jer- Kata Coach Kevin Zahri...hehehe...Jangan lupa singgah komen di blog MYiDEAKiNi nanti yer..

mr kay said...

@aina yazid: thanks for that tips. huhu

mr kay said...

@yatie owner: thank you!!

@nur khairul azizi mohamad: nasi tak beraslah.. tapi badan berlmeka ni, untuk induction phase ni je kena tight sket pasal carbo intake ni..

Umie Yana said...

Good Luck yee!! Nanti boleh update lagi.. done follow here :)

• Ain Cho'in • said...

Terbaik ! :) Saya buat diet atkin selama 3 minggu sahaja dah turun 5 kg. Cahiyok-chaiyok yer !