April 22, 2015

belajar ayam kerja bank

kerja adalah kerja. part of your life that you spent to earn yourself, to survive. sama ada kerja tu memang bidang yang kau suka atau jauh menyimpang, antara matlamatnya adalah duit itu sendiri. rezeki semua Allah yang bagi.

ramai kenalan aku, terutamanya yang course-related dengan aku susah nak survive. tak dapat kerja yang sesuai dalam bidang aku, iaitu bidang ternakan. nothing wrong with that. apa saja, asalkan halal. asalkan boleh bayar bil utiliti bulanan kau. asalkan masuk bank simpanan kau untuk kahwin nanti.

"amek degree, blajar pasal ayam, tapi kerja bank"
"jauh menyimpang tu"

pekakkan telinga, kawan! yang rasa, yang tau pasal kau, cuma kau. memang kalau boleh, memang kita nak kerja bidang yang kita suka. semestinya. tapi realiti, tak seindah khabar.

yang penting, usahalah, cari saja apa kerja kau boleh buat. bukan mulut orang lain yang nak kau suap dgn hasil gaji kau.

1 comment:

idzwa kamaruddin said...

no worries! belajar ayam tapi kerja dgn itik pun xde hal..dunia ni milik allah..ilmu pun kene cari sampai mati kan..jadi belajar ayam tapi jadi angsa no hal punyer..